Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς επίσης και για τις μεταβολικές διεργασίες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας και τη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.
Επίσης είναι απαραίτητη και για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Τέλος συμβάλει, μαζί με το φυλλικό οξύ, στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της ομοκυστείνης (μιας πρωτείνης, τα υψηλά επίπεδα της οποίας εμπλέκονται σε καρδιαγγειακά επεισόδια).
Τροφές πλούσιες σε αυτή είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα θαλασσινά και η σόγια. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 οφείλεται συνήθως σε χαμηλή πρόσληψη, αλλά μπορεί επίσης να προέλθει από προβλήματα εντερικής δυσαπορρόφησης, από νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, χαμηλή παρουσία δεσμευτικών πρωτεϊνών και λήψη ορισμένων φαρμάκων.
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, έτσι οι χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη κατά την εγκυμοσύνη, καθώς η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα στο βρέφος. Οι ηλικιωμένοι, αν η διατροφή τους είναι περιορισμένη σε κρέας ή ζωικά προϊόντα, είναι επίσης ευάλωτοι.
Πλεονεκτήματα της βιταμίνης B12:
⋅ ενισχύει το ανοσοποιητικό
⋅ καταπολεμάει την οστεοπόρωση
⋅ προλαμβάνει παθήσεις της καρδιάς
⋅ ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα
⋅ καταπολεμάει την ραχίτιδα
⋅ καταπολεμάει τις κράμπες και την κόπωση